Kippenboeren mogen niet meer over 'bofkippen' spreken, als het aan de Vegetarische Slager ligt. Het bedrijf stelt dat de term zijn intellectueel eigendom is.

De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) liet vrijdag weten de 'bofkip' te gebruiken in een campagne tegen de zogeheten plofkip.

Dierenbeschermers gebruiken de term 'plofkip' om de in hun ogen slechte levensomstandigheden van de dieren onder de aandacht te brengen. De NVP wil komende tijd onder meer stickers uitdelen met de tekst bofkip (BK).

De Vegetarische Slager heeft de NVP schriftelijk gevraagd de term 'bofkip' niet meer te gebruiken. De ondernemering gebruikt de bofkip sinds juni vorig jaar als aanduiding voor zijn eigen 'vegetarische kip'.

Bestaat niet

Pluimveehouders zijn niet onder de indruk van de oproep. ''Volgens mij is de naam bofkip niet vastgelegd. En je hoeft geen intellectueel te zijn om te weten dat kip en vegetarisch niet samengaan. Een vegetarische kip bestaat niet'', aldus NVP-voorzitter Gert-Jan Oplaat.

Hij zegt dat de Vegetarische Slager onterecht gebruikmaakt van de goede naam van kippenvlees. De vakbond gaat dan ook gewoon door met haar bofkipcampagne.

Vrijdag kwam de website Vleesmagazine.nl ook al met het bericht dat de NVP niet de eerste was met het idee van de bofkip. Een slager en columnist van de site gebruikte de term reeds in januari in een blog.