AMSTERDAM – Het Nederlandse bedrijf DeliBugs is er heilig van overtuigd dat insecten het voedsel van de toekomst vormen en wil mensen massaal aan de krekels en wormen hebben.

Via de webshop gaan vooral de sprinkhanen als warme broodjes over de toonbank. “Dat spreekt het meest tot de verbeelding. Gemiddeld verkopen we daarvan zo’n 50 bakjes per maand”, vertelt oprichter Ger van der Wal.

De webshop biedt verder onder meer mieren- en vlindersnoepjes, schorpioenlolly’s en meelwormen.

Ook het nieuwste product, krekelrepen, vloog de webwinkel uit. “Dat zijn energiekoeken. Het geeft aan dat gemaskeerde producten, dus daar waar je het insect niet ziet, het beste verkopen.”

Daar ligt ook de toekomst, denkt Van der Wal. In burgers en snacks waar insecten in verwerkt zijn, maar niet duidelijk zichtbaar.

Feestje

DeliBugs is opgericht in 2011. Van der Wal kwam op een feestje in aanraking met het eten van insecten en ging zich erin verdiepen. Via een website die hij startte, werd veelvuldig gevraagd waar insecten te koop waren. Van der Wal dook in het gat in de markt en lanceerde zijn webshop.

De grootste belangstelling voor het eten van insecten is te zien onder studenten, kookclubjes en koks. De helft van de orders gaat daar naartoe.

DeliBugs heeft een groeiende omzet en is in gesprek met een aantal investeerders om geld binnen te halen. In totaal hoopt de onderneming 250.000 euro in de wacht te slepen. “Dat geld is bestemd voor het opzetten van een kwekerij, het uitbouwen van ons team en een marketingcampagne. We moeten van de iiiii-factor van insecten af.”

Gezond

“Insecten vormen een gezonde, duurzame en veilige voedselbron, als eiwitvervanger, verrijker of als heel product. Ik ben ervan overtuigd dat dit onderdeel gaat uitmaken van ons voedselpatroon”, stelt Van der Wal.

Tot nu toe worden alle producten die verkrijgbaar zijn via de webshop ingekocht. Maar als het aan Van der Wal ligt, gaat dat dus veranderen en worden de insecten straks zelf gekweekt. Als alles volgens plan gaat, wordt nog dit jaar met de kwekerij gestart.

Diervoeding

“We hebben orders vanuit de diervoedingssector, waardoor we nu kunnen gaan kweken. Op termijn zijn we dan klaar voor de menselijke consumptiemarkt. De stip aan de horizon is gezet, dierenvoeding is een weg ernaartoe”, aldus Van der Wal.

Bovendien denkt DeliBugs de kwaliteit beter te kunnen garanderen, als de kweek van insecten in eigen handen is.

Op dit moment worden de activiteiten van DeliBugs bovendien nog beperkt door Europese regelgeving. “In Nederland wordt het eten van insecten toegestaan, onder voorwaarde dat het gevriesdroogd is”, verklaart Van der Wal.

“Insecten worden nog niet als voedsel omschreven, maar we verwachten dat dit in de toekomst wel het geval zal zijn.”