Wie anders dan Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren kan beter de eerste volledig vegetarische snackbar van Nederland openen? Jürgen Verwoerd (40) strikte de politica om zijn zaak op het stationsplein van Den Haag Hollands Spoor in te wijden.

Vanaf vijf april kunnen bezoekers van het station zich te goed doen aan de gezondere, en vooral vleesloze variant van de kroket, frikandel en sjasliek. “Een groot deel van ons aanbod is veganistisch”, zegt Verwoerd. 

Want zelfs de ogenschijnlijk vegetarische kaas in een kaasssoufflé wordt normaliter gestremd met dierlijke bestanddelen.

“Ik verkoop alleen 100% vegetarische producten”, aldus Verwoerd. En dat betekent ook dat de snackbarklant kan kiezen voor mayonaise zonder ei. Een unicum in Nederland.

Proef

Vorig jaar begon Verwoerd bij wijze van proef met de verkoop van vegetarische snacks naast gewone frituurhappen in een snackbar in Delft. Na veel positieve reacties is het nu tijd voor een volledig vegetarische snackbar met producten van onder meer de Vegetarische Slager en Beeter.

En daarmee verwacht de ondernemer aan een behoefte van de markt te beantwoorden. “Hier weet je precies wat je eet”, zegt hij refererend aan de recente nieuwsberichten over paardenvlees in lasagne en antibiotica in Chinese varkens.

Franchise

In Duitsland en Amerika bestaan al vegetarische ketens. “Het is een droom om ook hier een franchiseformule op te zetten”, zegt Verwoerd. “Maar daarvoor heb ik hulp van anderen nodig.” De ondernemer wil bovendien eerst deze zaak goed van de grond krijgen.

Op social media lopen mensen al ruim voor de opening warm voor de ‘reuzengamba’s’ op basis van soja van Verwoerd. Twitter en Facebook tellen al meer dan driehonderd volgers met verzoeken om filialen in andere steden.

Broodje Karma

Maar volgers zijn nog geen kopers. Verwoerd plaatste onlangs een foto van de ogen van Thieme op Facebook. “Wie raadt van wie deze ogen zijn wint een broodje karma“, was de boodschap om eerste klanten te verleiden tot een bezoek.

En wat dat broodje karma precies is houdt de snackbarhouder nog even in het midden. “De kapsalon onder de vegetarische snacks? Dan zit je aardig warm.” En lekker ook. “Ik was een die-hard vleeseter”, zegt Verwoerd. “Nu is dat bijna 100 procent vegetarisch.”