AMSTERDAM - De lasagne met paardenvlees van het merk Euroshopper die Albert Heijn vrijdag uit de schappen haalde, komt uit hetzelfde bedrijf waar alle andere lasagnes met paard vandaan komen.

De lasagne wordt gemaakt door het Luxemburgse bedrijf Tavola, onderdeel van het Franse Comigel.

Albert Heijn gaf het winkelpersoneel vrijdagochtend even na half elf de opdracht om de Euroshopper-lasagne uit de schappen te verwijderen, zo vertelt een medewerker van een Albert Heijn-filiaal in Amsterdam aan NUzakelijk.nl.

Volgens een woordvoerder van Albert Heijn was dit uit voorzorg. Maar de uitslag van een DNA-test op dinsdag bevestigde het vermoeden: in de lasagne is paardenvlees verwerkt, terwijl dat niet op het etiket staat.

Findus

Uit de stal van Comigel komt ook het merk Findus, dat eerder onder meer uit de schappen werd gehaald in Groot-Brittannië en Zweden.

Ook de Primafrost-lasagne die Coop, Plus, Boni en Nettorama uit het schap hebben gehaald, is afkomstig van Comigel.

Comigel ziet zichzelf inmiddels ook als een slachtoffer. Het bedrijf claimt nooit geweten te hebben dat het paardenvlees verwerkte.

Draap

In de lange keten lijkt ook een Nederlands bedrijf een belangrijke schakel te zijn. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit deed deze week onderzoek bij het Bredase bedrijf Nemijtek waar vlees van het bedrijf Draap Trading in een koelcel lag opgeslagen.

De eigenaar van Draap, Jan Fasen, werd begin vorig jaar nog veroordeeld in een vleesfraudezaak met zogenaamd halalvlees. 

Het vlees van Draap zou uiteindelijk beland zijn bij Comigel. Maar tegen Britse krant The Guardian zegt Fasen dat hij altijd eerlijk is geweest over het feit dat hij paardenvlees verkocht.