DEN HAAG - Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is ''ontstemd’’ over de uitspraak van de Tweede Kamer dat het rookverbod voor de hele horeca moet gelden.

De belangenorganisatie verwijt de politiek ''inconsistent, niet-doordacht en onzorgvuldig beleid'' nadat sinds 2010 in kleine kroegen zonder personeel weer mocht worden gerookt.

''Het net aangetreden kabinet-Rutteversoepelde toen de regels voor cafés die niet groter zijn dan 70 vierkante meter en waar de eigenaar geen personeel in dienst heeft. Nu wordt deze uitzondering waarschijnlijk weer teruggedraaid'', aldus KHN.

''Ondernemers in de horeca moeten kunnen vertrouwen op een voorspelbare en betrouwbare overheid. Hun investeringen en inrichting van hun bedrijfsvoering behoren niet onderhevig te zijn aan politieke willekeur.''

Tweede Kamer

PvdA, CDA, D66, GroenLinks, SGP en Partij voor de Dieren schaarden zich dinsdag achter het voorstel van de ChristenUnie om roken in de hele horeca te verbieden.

VVD, SP, PVV en 50Plus zijn tegen. Zij vinden dat de eigenaren van kleine kroegjes zelf wel kunnen beslissen of er wordt gerookt, aangezien er in deze eenmanszaakjes geen personeel beschermd hoeft te worden tegen de gevolgen van meeroken.

Het vorige kabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV zonderde de kleine kroegjes uit van het rookverbod, ook al omdat die geen aparte rookruimte konden inrichten. VVD en PVV zitten nog steeds op die lijn. Het CDA is inmiddels voor een algeheel verbod, net als de PvdA, de huidige coalitiegenoot van de VVD.

Duidelijke uitspraak

Kamerlid Carla Dik-Faber (ChristenUnie) is tevreden met deze duidelijke uitspraak van de Kamer waarmee volgens haar wordt teruggekeerd naar de oorspronkelijke bedoeling van de wet, namelijk een 100 procent rookvrije horeca. Ze wil snel weten wat het kabinet gaat doen.

Dik-Faber vindt dat zeker jongeren in uitgaansgelegenheden niet moeten meeroken of in de verleiding worden gebracht te gaan roken. PvdA-Kamerlid Myrthe Hilkens is het daar mee eens. Hilkens wil later proberen de insteek van de wet aan te passen, zodat iedereen wordt beschermd tegen de gevolgen van meeroken en niet alleen horecapersoneel.

Betuttelend

De CDA-jongeren vinden een algeheel rookverbod betuttelend en onnodig. ''Arrie Vis, voorzitter CDJA: ''Wij hebben altijd gevonden dat roken bijzonder slecht is voor de volksgezondheid, maar dit overheidsingrijpen zal hier geen positieve bijdrage aan leveren.'' Want: ''Handhaven en steviger aanpakken is noodzakelijk voor een betere volksgezondheid, een verbod totaal niet.''

In de kleine stamgroepjes moeten de vaste, vaak oudere vaste gasten gewoon hun rokertje kunnen opsteken, aldus het CDJA dat het krom vindt dat een kroegeigenaar nu wordt beschermd tegen zijn eigen gewoontes.