AMSTERDAM – Bevroren autosleutels, een bevalling en verkeerde schoenen. Meer dan een kwart van de werknemers komt minstens een keer per maand te laat en dan is een goed excuus essentieel.

Hoewel de meeste werknemers het verkeer, slaapgebrek, slecht weer, vertragingen en het afzetten van kinderen als redenen opvoeren, zijn er ook opvallender excuses. Carrièresite CareerBuilder.com verzamelde de meest opmerkelijke:

1. Een werkneemster liet haar portemonnee in een op munten werkende krantenautomaat vallen. Om die eruit te krijgen had ze kleingeld nodig, dat dus in de portemonnee zat.

2. Een werknemer verliet zijn huis op de schoenen van de vriendin van zijn huisgenoot en moest terug om ze te verwisselen.

3. De boze echtgenote van een werknemer had zijn sleutels in een glas water in de vriezer gezet.

4. Een werkneemster hees voor het werk haar cementen tuineend in een regenjas, vanwege voorspelde regen.

5. De auto van een werknemer wilde niet starten omdat hij volgens zijn blaastest beneveld was.

6. Een werknemer wilde zijn eigen haar knippen voor het werk, maar vanwege een halverwege dienstweigerende schaar moest hij wachten tot de kapperszaak open was.

7. De auto van een werknemer werd aangevallen door een beer.

8. Een werkneemster reed per ongeluk naar haar voormalige werkgever.

9. Een werknemer moest onderweg assisteren bij een bevalling langs de snelweg.

Meer dan een derde van de werkgevers heeft wel eens notoire laatkomers moeten ontslaan. Het onderzoek is uitgevoerd onder 2600 managers en ruim 3900 Amerikaanse werknemers.