AMSTERDAM - Door reorganisaties en bezuinigingen verdwijnen de komende drie jaar honderden banen bij de FNV.

Gedwongen ontslagen blijven naar verwachting uit, bevestigt een woordvoerder van de FNV Vakcentrale zaterdag na een bericht hierover in NRC Handelsblad.

Het personeel wordt onder meer aan het werk gezet bij het nieuwe Bureau Handhaving Cao, dat moet toezien op de handhaving van gemaakte afspraken. De FNV wil daar miljoenen in investeren. De voorbereiding voor de oprichting moet na de zomer beginnen.

Bij de reorganisaties zijn vijftienhonderd tot tweeduizend werknemers betrokken. Dat treft vooral de drie grootste bonden: FNV Bondgenoten, FNV Bouw en Abvakabo FNV.

Fusie

De werkorganisaties van die bonden moeten in het kader van de vernieuwing van de FNV fuseren met de vakcentrale, waar tweehonderd mensen werken. FNV-voorzitter Ton Heerts zegt in de krant dat dit zonder gedwongen ontslagen kan gebeuren. Hij wil personeel dat betrokken is bij de fusie een werkgelegenheidsgarantie tot 1 januari 2016 geven.

Het personeel is vrijdag en zaterdag op de hoogte gebracht van deze garantie, zegt de woordvoerder. Het is onzeker of het hoofdkantoor van de FNV in Amsterdam blijft. Onderzocht wordt of dit in Woerden, waar FNV Bouw is gevestigd, of Utrecht,waar FNV Bondgenoten zit, kan worden gevestigd.