AMSTERDAM - Nederlanders werkzaam in de olie- en gasindustrie behoren tot de bestbetaalde werknemers in de sector.

De Nederlandse olie- en gasmensen staan wat betreft basissalaris op de vierde plaats, na Australië, Noorwegen en Nieuw-Zeeland. Dat blijkt uit een onderzoek van detacheerder Hays Oil & Gas, die zich in de branche specialiseert. Voor het onderzoek zijn 25.000 mensen in 53 landen ondervraagd.

Het gemiddelde jaarsalaris van een Nederlandse werknemer in de sector lag in 2012 op 123.800 dollar, circa 92.300 euro. Buitenlanders die in de Nederlandse olie- en gasindustrie komen werken, verdienen gemiddeld minder, namelijk nog geen 85.000 dollar per jaar.

Australiërs

In alle landen die olie en gas winnen, ligt het gemiddelde salaris van 'eigen' mensen op ruim 87.000 dollar per jaar. Australiërs worden het best betaald met een gemiddeld jaarsalaris van 163.600 dollar.

Uit het onderzoek blijkt ook dat steeds meer werknemers in de sector een bonus krijgen. Het aantal mensen dat een extra beloning kreeg, steeg vorig jaar tot twee vijfde.

Positief

Verder blijkt dat werkgevers in de branche positief gestemd zijn over de ontwikkeling van de werkgelegenheid in de sector. Bijna een kwart verwacht dat het aantal banen in de komende 12 maanden met 10 procent of meer toeneemt.