PEKING - De internationale handel van China is 2013 sterk begonnen. In januari namen zowel de import als de export van 's werelds op een na grootste economie aanzienlijk toe. Dat meldden de Chinese douaneautoriteiten vrijdag.

De export klom met een kwart, de import lag bijna 29 procent hoger dan in januari 2012. De groei werd vooruitgeholpen doordat januari dit jaar in China 5 werkdagen meer telde dan in 2012.

Aangepast voor dat verschil klom de export nog altijd met ruim 12 procent, maar viel de toename van de export terug tot 3 procent.

Het grote verschil in werkdagen hangt samen met de viering van het Chinese nieuwjaar. Die feestdagen vielen vorig jaar in januari, terwijl ze dit jaar in februari, vanaf dit weekeinde, worden gevierd.

Opleving

Economen gaven aan dat de Chinese handelscijfers ondanks het feestdageffect wijzen op een verdere opleving van de Chinese economie.

''Ze geven aan dat de vraag uit binnen- en buitenland sterk is, wat onze visie onderstreept dat de economie op weg is naar verder herstel'', zegt de hoofdeconoom voor China van de Japanse bank Nomura.

De Chinese overheid meldde verder dat de inflatie in januari is uitgekomen op 2 procent. In december bedroeg de geldontwaarding nog 2,5 procent. De inflatie lag vorige maand weer op het niveau van november.