AALSMEER - Crisis of geen crisis, de bloemenveilingen van FloraHolland rekenen aan de vooravond van Valentijnsdag 2013 wederom op een topdrukte.

Naar verwachting worden in de week van 14 februari 100 miljoen rozen, 100 miljoen tulpen, 100 miljoen andere bloemen en 20 miljoen kamerplanten verwerkt.

Dat is zo'n 50 tot 60 procent meer dan in een normale week, meldde de grootste bloemenveiling van de wereld donderdag. Volgens een woordvoerder zorgt Valentijnsdag al sinds medio jaren '90 voor een plus in de bloemenverkoop. De laatste 5 jaar ligt de extra afzet wel ongeveer op hetzelfde niveau.

Verschillen in smaak

Valentijnsdag wordt gevierd in heel West-Europa, maar er zijn wel verschillen in smaak. In Nederland en Duitsland zijn de ontvangers van de bloemen vooral blij met een gemengd boeket, voor de meeste Fransen en Engelsen is er maar één echte valentijnsbloem: de rode roos.

Ook chrysanten, gerbera’s, freesia’s, anemonen, ranonkel en alstroemeria’s worden massaal afgenomen, en typische voorjaarsbloemen zoals de narcis en de hyacint.

De laatste jaren wint de traditie om bloemen te geven op deze dag van de liefde ook in Oost-Europa aan populariteit, stelt FloraHolland. De bloemenstroom naar Zuid-Europa neemt daarentegen iets af, vanwege de slechte economische situatie aldaar.