VALKENSWAARD - Busfabrikant VDL Bus & Coach in Valkenswaard zit in zwaar weer. Het bedrijf heeft voor 2013 te weinig orders binnengekregen om alle zeshonderd medewerkers aan het werk te houden. 

De busdivisie van VDL liet donderdag weten samen met de vakbonden en ondernemingsraden van de twee fabrieken naar een oplossing te zoeken. Uitgangspunt is dat er geen ontslagen vallen. Het liefst zou het bedrijf deeltijd-WW aanvragen voor een deel van de werknemers, maar daar bestaat op dit moment geen wettelijke regeling voor.

VDL moet dus hoogstwaarschijnlijk op zoek naar andere oplossingen. Een deel van het personeel wordt bij andere bedrijven van het industriële concern ingezet. Om hoeveel mensen het gaat, kon een woordvoerster nog niet zeggen.

Malaise

Het bedrijf zegt ondanks de malaise vertrouwen te hebben in de toekomst van de busdivisie. Hoewel de orders terugliepen, is het marktaandeel de afgelopen jaren toegenomen van 4,9 procent in 2008 naar 5,9 procent in 2012. VDL denkt de medewerkers op langere termijn weer hard nodig te hebben en wil daarom hun banen behouden. ,,We zijn nu aan het kijken welke mogelijkheden er zijn'', zei de woordvoerster. Concrete opties kon ze nog niet noemen.

Vakbond FNV Bondgenoten is ,,voorzichtig positief'' over de situatie. ,,Het standpunt van VDL is heel duidelijk: behoud van werkgelegenheid en behoud van vakmensen. We zijn er gelukkig ook in een vroeg stadium bij betrokken'', aldus een woordvoerster. De bond hoopt dat het plan om deeltijd-WW aan te vragen toch kans van slagen heeft. ,,Dat moet eerst goed onderzocht worden.''