AMSTERDAM - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de belangrijkste rentes ongewijzigd gelaten.

Dat maakte de ECB donderdag bekend. De herfinancieringsrente, de rente die banken betalen voor hun leningen bij de ECB, blijft daardoor op het historisch lage peil van 0,75 procent.

De rente die banken krijgen op hun deposito's bij de centrale bank blijft 0 procent. Die rentestanden gelden al sinds de laatste verlaging, in juli vorig jaar.

Analisten hadden al voorspeld dat het bestuur van de bank de rente niet zou veranderen.

Inflatie

ECB-president Mario Draghi lichtte na de rentevergadering toe dat de inflatie onder controle blijft. Daardoor kan de bank het rentetarief relatief laag houden. De economie van de eurozone verkeert in een recessie, na twee achtereenvolgende kwartalen van krimp.

De recente opmars van de Europese munt ten opzichte van bijvoorbeeld de dollar kan wel een risico zijn voor de economische groei in de eurolanden en de inflatie, stelde Draghi. Vooralsnog is er volgens hem echter geen sprake van een overwaardering van de euro.

Draghi herhaalde zijn eerder uitgesproken verwachting dat de Europese economie in de tweede helft van dit jaar aantrekt.

Consumenten

Draghi waarschuwde wel dat de groei lager kan uitvallen. Dat kan gebeuren wanneer consumenten de hand op de knip houden, overheden hervormingen niet doorzetten of als er vanuit het buitenland minder vraag is naar Europese producten.

Zijn toelichting had donderdag een behoorlijk effect op de koers van de euro. Rond 15.00 uur was de euro 1,3455 dollar waard, tegen 1,3580 dollar eerder op de dag.