LONDEN - De Britse centrale bank handhaaft de rente en brengt geen wijzingen aan in zijn monetaire beleid. Dat maakte de Bank of England (BoE) donderdag bekend na afloop van de maandelijkse rentevergadering.

Het belangrijkste rentetarief in Groot-Brittannië blijft onveranderd op het historisch lage niveau van 0,5 procent. De opkoop van obligaties om de economie te stimuleren, wordt niet uitgebreid.

De BoE heeft door schuldpapier op te kopen 375 miljard pond (459 miljard euro) in de economie gepompt.

De centrale bank gaf in een verklaring aan dat de inflatie in Groot-Brittannië de komende 2 jaar waarschijnlijk hoger blijft dan het beoogde doel van 2 procent. Daarna zal de geldontwaarding terugzakken tot rond dat niveau.

Beloningspakket

De aanstaande gouverneur van de Bank of England (BoE) Mark Carney heeft donderdag voor het eerst kennis gemaakt met de Lagerhuiscommissie voor Financiën.

Hij beantwoordde onder meer vragen over zijn beloningspakket. Zo moest Carney uitleggen waarom hij bovenop zijn salaris en pensioenvoorziening van in totaal 624.000 pond, ook een huisvestingsvergoeding krijgt.

Canadees

Carney is de huidige president van de Canadese centrale bank en woont in Ottawa. Omdat hij geacht wordt zich in het veel duurdere Londen te vestigen als hij in juli het stokje overneemt van BoE-voorman Mervyn King, krijgt hij een extra vergoeding van 250.000 pond per jaar. Een normale gang van zaken, betoogde hij zelf.

De commissieleden waren ook nog benieuwd naar Carney's visie op het toekomstige monetaire beleid van de BoE. Hij zei dat het beleid dat de centrale bank de afgelopen jaren heeft gevoerd, succesvol is gebleken wat betreft het beteugelen van de inflatie. De lat om iets aan de huidige koers te veranderen, ligt dan ook hoog, zei hij.