BERGEN OP ZOOM - Opnieuw spant een groep zelfstandige winkeliers een rechtszaak aan tegen onbeperkte koopzondagen.

De Stichting Tegen Verruiming Zondagopenstelling is samen met 73 winkeliers een zaak begonnen tegen de gemeente Bergen op Zoom.

De gemeenteraad van de Brabantse stad besloot eind vorig jaar de ondernemers vrij te laten in hun keuze om al dan niet open te gaan op zondag.

De kleine ondernemers uit Bergen op Zoom en omstreken zijn daar op tegen, omdat ze oneerlijke concurrentie vrezen van grote ketens. Ze stappen daarom naar het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). Er lopen nog soortgelijke zaken tegen de koopzondagbesluiten van Schiedam, Roosendaal, Etten-Leur, Drimmelen en Halderberge.

Tilburg

Het CBb verbood dinsdag nog de onbeperkte koopzondagen in Tilburg. Overigens liet het stadsbestuur direct weten het verbod niet te zullen handhaven, tot woede van de klagers. De gemeente werkt wel aan een nieuwe regeling. Hoe die eruit komt te zien, is nog onduidelijk.

Net als in de zaak tegen Tilburg is het voornaamste argument dat Bergen op Zoom niet toeristisch genoeg is voor onbeperkte koopzondagen.

Volgens de huidige wet mogen gemeenten hooguit 12 koopzondagen per jaar toestaan. Voor toeristische gebieden wordt een uitzondering gemaakt.

De Tweede Kamer heeft vorig jaar besloten de zondagopenstelling aan gemeenten over te laten. De Eerste Kamer moet nog over de wetswijziging stemmen.