DUBLIN - De Ierse overheid is van plan de genationaliseerde Anglo Irish Bank te liquideren en advies- en accountantsbureau KPMG als uitvoerder van die liquidatie te benoemen. 

Dat meldden bronnen rond de zaak woensdag. De Ierse minister van Financiën Michael Noonan zou nog woensdagavond de plannen in het Ierse parlement willen aankondigen.

De liquidatie moet volgens de ingewijden nog wel worden goedgekeurd door de Europese Centrale Bank. De bezittingen van Anglo Irish zouden dan worden ondergebracht in de zogenoemde bad bank, die Ierland heeft opgezet om slechte bankleningen te beheren.

Ook zal een transactie met de Ierse centrale bank plaatsvinden, waarbij onderpand dat werd gebruikt voor de redding van de bank zal worden omgeruild voor Ierse staatsleningen.

Redding

Anglo Irish Bank moest in 2008 door de Ierse overheid met 28 miljard euro worden gered, nadat de ineenstorting van de Ierse huizenmarkt de financiële sector op de rand van de afgrond had gezet.

De bank verstrekte in de jaren voor de crisis op grote schaal kredieten aan de vastgoedsector en stond daarmee aan de basis van de zeepbel die op die markt werd gecreëerd.