LONDEN - De Argentijnse regering zal juridische stappen blijven ondernemen tegen energiebedrijven die werken in de wateren rond de betwiste Falklandeilanden.

Dat heeft de Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken, Hector Timerman, woensdag gezegd op een conferentie in Londen. Zowel Argentinië als Groot-Brittannië claimt zeggenschap over die eilanden.

Vorig jaar stapte de regering van president Cristina Fernández de Kirchner naar de rechter om oliewinning in het gebied door Britse bedrijven te voorkomen. Ook banken die oliebedrijven adviseren, zijn onder vuur genomen door de regering in Buenos Aires.

Grondstofvoorraden

Volgens de Argentijnse overheid plunderen die bedrijven de grondstofvoorraden van Argentinië. De Falklandeilanden worden door Argentinië Islas Malvinas genoemd.

In 1982 vochten de twee landen een oorlog om de eilanden uit, nadat de militaire junta in het Zuid-Amerikaanse land de archipel had bezet. De Britten brachten de Argentijnen een zware nederlaag toe. Volgende maand wordt een referendum gehouden onder de bevolking van de Falklandeilanden over de vraag of ze deel willen blijven uitmaken van Groot-Brittannië.