AMSTERDAM - De op een na grootste vliegmaatschappij van Zuid-Korea moet vrouwelijke personeelsleden toestaan een broek te dragen. Dat heeft de Zuid-Koreaanse mensenrechtencommissie geadviseerd. 

De uitspraak is niet bindend, maar het is een opsteker voor de 3400 stewardessen die bij Asiana werken. De vakbond voert een campagne voor een minder streng kledingbeleid bij Asiana Airlines.

Sinds vorig jaar vragen de stewardessen het bedrijf de kledingvoorschriften te versoepelen. De luchtvaartmaatschappij bepaalt nu bijvoorbeeld hoeveel haarspeltjes ze kunnen dragen. Net als hoe lang de rok en oorbellen mogen zijn. Ook stelt Asiana eisen aan haarstijl en make-up.

Handelsmerk Asiana

Asiana stelt dat het beleid is bedoeld om het handelsmerk van het bedrijf, "chique Koreaanse schoonheid", te benadrukken. Esthetische elementen zoals de verschijning van de stewardess maken deel uit van de service aan passagiers en is een essentieel middel om concurrerend te blijven, zo laat de vliegmaatschappij weten.

Het bedrijf gaat neemt de optie voor een broek wel mee bij het ontwerpen van toekomstige uniformen. Het is onduidelijk wanneer dat is.

Asiana is het enige Zuid-Koreaanse bedrijf dat stewardessen verbiedt een broek te dragen. Ook mogen stewardessen geen bril dragen, terwijl stewards dat wel is toegestaan. Asiana zegt toe enkele voorschriften aan te passen, waaronder het verbod op het dragen van een bril.