AMSTERDAM - Schadevergoedingen moeten niet worden meegeteld bij de vermogenstoets voor de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ).

Dat vindt de vereniging van Advocaten voor Slachtoffers van Personenschade (ASP). Sinds 1 januari moeten mensen met vermogen een hogere eigen bijdrage betalen in de AWBZ-zorg.

"Mensen in de AWBZ die een schadevergoeding hebben gekregen hebben die hard nodig." vindt ASP-voorzitter en advocaat Marco Zwagerman.

"Zij kregen die vergoeding door bijvoorbeeld een ongeluk of medische fout waardoor ze ernstig gewond zijn geraakt. Velen van hen kunnen niet meer werken."

Schadevergoeding

Zwagerman vindt het onredelijk dat de schadevergoeding wordt meegerekend. "De vermogenstoets veronderstelt dat alleen wie zelf niet genoeg geld heeft AWZB krijgt. Maar een schadevergoeding uitgekeerd krijgen is niet hetzelfde als de lotto winnen, aldus Zwagerman. "De politiek moet zich realiseren dat zo'n inkomenstoets dus lastig kan uitpakken."

Langdurig zieken en gehandicapten die afhankelijk zijn van langdurige zorg zijn automatisch verzekerd in de AWBZ. In het nieuwe regeerakkoord is flink bezuinigd op zorg. Een deel van de voorzieningen die eerder onder de AWBZ vielen, zoals huishoudelijke hulp en dagbesteding, gaan in de toekomst naar gemeenten.