AMSTERDAM - De orderportefeuille van bouwbedrijven is in december voor het eerst in drie maanden tijd licht gestegen.

Gemiddeld hebben bouwbedrijven voor 5,3 maanden werk omhanden, een stijging van 0,1 procentpunt. Vooral in de utiliteitsbouw, van onder meer fabrieken en ziekenhuizen, steeg het aantal orders. Dat blijkt woensdag uit onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

De orderportefeuille blijft echter laag vergeleken met een jaar eerder. In december 2011 was er nog voor 6,2 maanden aan werk. Volgens het EIB stelt zestig procent van de bouwbedrijven dan ook dat de orderportefeuille klein is. De helft van alle bedrijven spreekt van stagnatie door onvoldoende orders.

Utiliteitsbouw

De utiliteitsbouw had in december vorig jaar voor 5,5 maanden aan werk in de portefeuille, 0,4 procentpunt meer dan een maand eerder. Het aantal orders voor woningbouw daalde juist met 0,2 procentpunt verder naar 5,2 maanden. De grond-, water- en wegenbouw had een portefeuille van 5,1 maanden, evenveel als een maand eerder.

Slechts twee procent van de bouwbedrijven verwacht de komende tijd meer personeel aan te nemen. 41 procent verwacht juist een daling. Vorige maand stelde het EIB al te verwachten dat de komende twee jaar nog eens 27 duizend banen verloren gaan in de bouw. De werkloosheid in de bouw is met elf procent al hoger dan het gemiddelde voor Nederland van 7,2 procent in december.