AMSTERDAM - De Nederlandsche Bank (DNB) is niet scherp geweest bij de toezicht op SNS Reaal. De toezichthouder had veel eerder alert moeten zijn.

Dit zegt Hans Biesheuvel, voorzitter van MKB-Nederland, woensdag tegenover 7Ditches.tv.

SNS wilde veel te graag meedoen, volgens Biesheuvel. Toen de bank na de beursgang in 2006 het fatale vastgoedpakket kocht, "op de top van de markt", had DNB scherper mogen zijn.

Biesheuvel noemt de beslissing van de minister van Financiën om SNS te nationaliseren verstandig, maar het had nooit zo ver mogen komen.

"Het heeft te lang geduurd voordat er werd ingegrepen." Volgens Van Biesheuvel is al jaren bekend dat in 2006 slechte beslissingen zijn genomen door SNS.

Kredietverlening

Hij is verder bezorgd over de gevolgen van de nationalisatie van SNS voor de kredietverlening aan bedrijven. De mkb-voorman merkt op dat drie van de vier grootbanken niet meer mogen concurreren door staatssteun. De Rabobank hoeft daarom volgens Van Biesheuvel niet meer te concurreren.

"Dat is niet goed voor de concurrentie en de tarieven. Ik ben bang dat de prijs omhoog gaat. We moeten echt kijken of we weer nieuwe concurrentie kunnen creëren in die markt."