ZOETERMEER - Dankzij het groeiende aantal thuiskapsters, telt Nederland steeds meer kappers. In 2012 waren 47.000 mensen werkzaam in de branche; drie jaar eerder in 2009 waren dat er nog maar 42.000.

Het aantal kapperszaken is de afgelopen drie jaar met 2000 toegenomen tot 19.000 stuks. Zo'n 64 procent van de ondernemers heeft geen personeel en de overgrote meerderheid is vrouw.

Onder de kappers die thuis of aan huis knippen is zelfs vrijwel geen man te vinden. Ook het aantal grotere salons met personeel is toegenomen. De kappersbranche telde medio 2012 zo'n 15 grote ketens met totaal zo'n 700 vestigingen.

Een woordvoerder van brancheorganisatie Anko wijst erop dat eigenlijk alleen het aantal kleinere salons met personeel opvallend is gedaald. Vermoedelijk zijn veel mensen uit die zaken voor zichzelf begonnen.

''Naar de kapper gaan is toch een soort eerste levensbehoefte'', verklaart de zegsman. ''Uiteraard moeten kappers in deze tijd meer dan ooit moeite doen om klanten te bereiken en te behouden. Dat kan door de prijzen te verlagen, maar ook door bijvoorbeeld een welnessbeleving te creëren. En oudere mensen hebben graag een kapper aan huis. Voor iedereen is tegenwoordig wel een kapper te vinden.''