AMSTERDAM - Banken zullen minder gaan concurreren om spaargeld aan te trekken nu SNS Reaal is genationaliseerd. Dat verwachten analisten van de Rabobank.

Spaarders zullen naar SNS gaan vanwege de veiligheid die de overheid als aandeelhouder biedt en niet meer vanwege de hoge spaarrentes.

SNS kon door de toenemende onrust op de markt geen geld meer lenen van andere banken. Daarom probeerde SNS spaargeld aan te trekken door relatief hoge spaarrentes aan te bieden. Spaarders zullen nu echter voornamelijk worden aangetrokken door de veiligheid die de overheid als aandeelhouder biedt, stellen de analisten.

Spaarrente

Spaargeld is tot honderdduizend euro gegarandeerd onder het depositogarantiestelsel. Mensen en bedrijven die meer geld hebben, zullen volgens de analisten worden aangetrokken door het 'absolute gevoel van veiligheid' dat zij bij SNS hebben.

De analisten van Rabobank stellen echter dat het effect van de nationalisatie niet moet worden overdreven. Dochters van ING (WestlandUtrecht bank) en ABN Amro (Moneyou) bieden spaarrentes die ongeveer gelijk zijn aan die van SNS.

Hypotheek

Daarnaast blijft het voor Nederlandse banken aantrekkelijk om spaargeld aan te trekken, omdat zij relatief veel hypotheken hebben uitstaan die gefinancierd moeten worden.

De Rabobank-analisten verwachten dat SNS door de nationalisatie weer actief gaat worden op de hypotheekmarkt. Het afgelopen jaar verdween de bank vrijwel geheel van deze markt, omdat er niet genoeg kapitaal was om op grote schaal hypotheken te verstrekken.

Prijzen

De Consumentenbond waarschuwde vrijdag al dat de nationalisatie van SNS Reaal kan zorgen voor hogere prijzen en slechtere bankproducten op de Nederlandse markt.

''Door het overheidsingrijpen moet SNS Reaal aan bepaalde restricties gaan voldoen. De bank mag bijvoorbeeld geen prijsleider meer zijn", aldus Bart Combée, directeur van de Consumentenbond. Doordat drie van de vier grootbanken aan deze restricties moeten voldoen, blijft er weinig concurrentie over.