AMSTERDAM - Bedrijven in de Eemsdelta vrezen grote schade door de gaswinning en de daarmee gepaard gaande aardbevingen in Noord-Groningen.

In een brandbrief aan het kabinet wijst de vereniging Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta (SBE) erop dat voor zo'n tien miljard euro aan investeringen in de regio staat, meldt RTV Noord.

Die investeringen zijn volgens de bedrijven niet te verzekeren tegen schade door gaswinning. Daarom zou er een apart schadefonds voor het bedrijfsleven moeten komen als blijkt dat bedrijfsinstallaties door toekomstige aardschokken beschadigd kunnen raken.

De regio zou ook met imagoschade kampen, een gebied dat wordt geteisterd door aardbevingen is geen aantrekkelijke vestigingslocatie.

Onrust

In de provincie is onrust ontstaan over de toenemende kracht van de aardbevingen. Twee weken geleden bleek dat die in kracht kunnen toenemen tot 5,0.

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) heeft aangegeven geen reden te zien de gaswinning terug te schroeven. Kamp zegde eerder honderd miljoen euro toe om op korte termijn gebouwen te verstevigen.

Commissaris van de koningin Max van den Berg zei eerder dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) een miljard euro moet stoppen in een fonds voor de gedupeerden van de aardgaswinning. De omvang van het schadefonds moet volgens de bedrijven dichter in de buurt zitten van het bedrag van Van den Berg dan het bedrag van Kamp.

Bij de NAM zijn sinds vorige week tweehonderd nieuwe schademeldingen binnengekomen, zei directeur Bart van de Leemput volgens de omroep maandag in het provinciehuis.

Hij sprak daar tijdens een informatiebijeenkomst voor statenleden en raadsleden uit diverse gemeenten. Van de 2500 schademeldingen, die al bij de NAM bekend waren, zouden er inmiddels vijfhonderd zijn afgewerkt.