DEN HAAG - PvdA-leider Diederik Samsom heeft maandag irritatie gewekt bij de ouderenbond Anbo en een deel van de oppositie in de Tweede Kamer door er op te wijzen dat mensen boven de 50 de rijkste groep van Nederland vormen.

Tijdens een bijeenkomst van het damesblad Libelle zei hij dat ouderen niet de enige slachtoffers zijn van de economische crisis. 50-plussers bezitten gezamenlijk 30 tot 40 procent van het totale vermogen.

Samsom erkende wel dat ouderen worden getroffen door een stapeling van overheidsmaatregelen die hun koopkracht aantasten. Bovendien krijgen ze te maken met lagere pensioenen.

Vermogen

Directeur Liane den Haan van de Anbo vindt dat Samsom ''generaliseert'' over de vermogenspositie van ouderen. Ze wijst erop dat veel ouderen maar moeilijk kunnen rondkomen, bijvoorbeeld omdat ze slechts een klein pensioentje hebben.

Deze groep is de dupe van de bezuinigingen van het kabinet. Bovendien zit het vermogen van ouderen vaak vast in hun huizen, zodat ze er niet zo makkelijk aan kunnen komen, aldus Den Haan.

Ook PVV-leider Geert Wilders en Henk Krol van 50PLUS reageerden negatief. Wilders noemde Samsom op Twitter een ''bejaardenbasher''. De PvdA is volgens hem ''de schaamte nu definitief voorbij''.