AMSTERDAM - Winkeliers die menen dat hun pand een te hoge WOZ-waarde heeft gekregen kunnen daar voortaan gezamenlijk bezwaar tegen aantekenen. Brancheorganisatie CBW-Mitex is een actie gestart.

Volgens CBW-Mitex, die winkeliers in mode, sportartikelen en meubels vertegenwoordigt, zijn in veel gemeenten de WOZ-waardes vijftien tot twintig procent te hoog.

Omdat op basis van die waarde lokale belastingen worden berekend, zorgt een te hoge WOZ tot onnodig hoge lasten voor ondernemers, zo meent de brancheorganisatie.

"Veel te veel gemeenten denken in ondernemers een makkelijke melkkoe te vinden," zegt voorzitter Jan Meerman. "Maar die tijd is voorbij. Ik roep iedereen in de branche op om mee te doen. Deze situatie is niet langer acceptabel."

Branchevereniging

Ondernemers kunnen zich aanmelden op de website van CBW-Mitex. De branchevereniging verzamelt de meldingen per gebied en geeft ondernemers een inschatting van de kans van slagen.

Mocht het bezwaar worden toegewezen, dan vraagt CBW-Mitex eenmalig de helft van de besparing op de onroerendezaakbelasting (ozb). "Dat is een normale gang van zaken", legt een woordvoerder uit. "De jaren daarna is het hele ozb-voordeel voor de ondernemer."