DEN BOSCH - Tegen de onlangs opgestapte voorzitter van FNV Bouw, Willem Linders, loopt een rechtszaak. Linders wordt verdacht van een poging tot afpersing.

Dat heeft een woordvoerder van het OM zaterdag gemeld.

Meer details over de zaak kon de woordvoerder niet geven. Linders moet donderdag voor de rechter verschijnen. Het Eindhovens Dagblad meldt dat Linders vorig jaar drie dreigbrieven heeft gestuurd aan een 79-jarige vrouw met als doel geld van haar los te krijgen.

Hij zou vorig jaar zijn opgepakt hiervoor. Linders zelf zegt in de krant: ''Ik heb iets totaal verachtelijks gedaan en weet niet waarom. Wat ik gedaan heb, is het tegenovergestelde van wie ik eigenlijk ben''.

Aantreden

Een woordvoerder van de vakbond heeft bevestigd dat Linders op is gestapt vanwege de strafzaak. Dat er een zaak tegen de Linders liep, werd pas deze week bij de bond bekend. "Daarop zijn we met hem in gesprek gegaan en daar is uitgekomen dat hij opstapt", zegt de woordvoerder.

Vrijdag maakte de vakbond bekend dat Linders twee weken na zijn aantreden als voorzitter alweer was opgestapt wegens privéomstandigheden. Linders werkte daarvoor enkele jaren als regiobestuurder van de bond. Het bestuur van de bond beraadt zich nog over een nieuwe voorzitter.

FNV in Beweging

De FNV in Beweging zegt in een reactie onaangenaam verrast te zijn door het vertrek van Linders als voorzitter van FNV Bouw. "Binnen de FNV is geen plaats voor bestuurders die ernstige strafbare feiten hebben gepleegd", aldus een woordvoerder.

Ton Heerts, voorzitter FNV in Beweging, zegt: "De FNV staat voor integer bestuur. Ik zie hierin aanleiding om met alle aangesloten bonden een gesprek te voeren over de procedures en screening van personen bij bestuursverkiezingen. En ik zal dit ook onmiddellijk meenemen bij de procedures in ons vernieuwingsproces."