AMSTERDAM – Een ruime meerderheid van de bedrijven en instellingen loopt een groot risico in de problemen te komen als volgend jaar de nieuwe regels voor Europees betalen in werking treden.

Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau PwC. Precies over een jaar, op 1 februari 2014, wordt de SEPA ingevoerd. Dat staat voor Single Euro Payments Area. Dat houdt in dat het betaalverkeer in de eurozone wordt geharmoniseerd. De invoering van het IBAN-rekeningnummer is hiervan het meest bekend.

Maar bedrijven hebben zich nog niet goed voorbereid, concludeert PwC. "Daardoor kan bij banken een stuwmeer aan niet te verwerken betalingstransacties ontstaan. Bedrijven moeten daarom rekening houden met een tijdelijk werkkapitaalprobleem."

Nog beginnen

Uit het onderzoek blijkt dat 22 procent van de bedrijven überhaupt nog moet beginnen met voorbereidingswerkzaamheden. "Ook werken veel organisaties heel dicht tegen de deadline aan, waardoor zij bij de minste of geringste vertraging risico lopen niet op 1 februari 2014 tijd klaar te zijn."

Organisaties zijn bang dat hun klanten niet goed voorbereid zijn op de nieuwe regels: 43 procent denkt dat een meerderheid van hun klanten de SEPA-deadline niet haalt.

"Dit is niet alleen slecht nieuws voor die bedrijven, maar ook voor hun handelsrelaties en de betaalindustrie", aldus Bas Rebel, senior director bij PwC.