AMSTERDAM - Op sommige dagen werd tot een miljard euro spaargeld weggehaald bij SNS Reaal.

Dat zei directeur Toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) Jan Sijbrand tijdens de persconferentie over de nationalisatie van SNS Reaal. Door de nationalisatie van de bank hoeven klanten van SNS Reaal niet meer bang te zijn, stelde Sijbrand.

"Er waren dagen dat rekeninghouders een half miljard euro, tot een miljard euro werd weghaalden", zei Sijbrand. Hoeveel geld werd weggehaald, hing mede af van de toon van de berichtgeving in de media. Soms kwam er ook weer geld terug.

Sinds 16 januari werd in totaal 1,4 miljard euro van de rekeningen gehaald, meldt het ministerie van Financiën vrijdagochtend in een brief.

Belangen

"We hebben de belangen van de rekeninghouders en polishouders veilig kunnen stellen", verdedigt Sijbrand de nationalisatie van SNS Reaal.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem voegde daaraan toe dat iedereen altijd heeft kunnen blijven pinnen bij de bank. Daarnaast zullen ook mensen die een hypotheek bij de bank hebben niets merken van de overname.

Klanten hebben bij SNS Reaal 1,6 miljoen spaarrekeningen en een miljoen betaalrekeningen. Ook zijn er veel klanten die verzekeringen hebben lopen bij een van de merken van SNS, zoals Zwitserleven en Reaal.