LONDEN - De industrie in de eurozone is in januari minder sterk gekrompen dan een maand eerder.

Dat maakte onderzoeksbureau Markit vrijdag bekend op basis van definitieve cijfers. De PMI-inkoopmanagersindex voor de industrie in het eurogebied klom in januari naar 47,9, van 46,1 een maand eerder.

Bij een voorlopige raming werd voor januari een schatting gegeven van 47,5 en economen hadden verwacht dat die stand onveranderd zou blijven. De index staat nu al 18 maanden op rij onder de stand van 50, wat wijst op krimp. Daarboven is sprake van groei.

De verbetering was onder meer te danken aan de Duitse industrie, waar de inkoopmanagersindex in januari een flinke stijging liet zien. De Duitse PMI steeg tot 49,8, van 46 in december. In Frankrijk was juist sprake van een verslechtering van de bedrijvigheid in de industrie. Daar zakte de index van 44,6 naar 42,9. In Italië en Spanje liet de industrie wel verbetering zien.

Nederland

Eerder op de dag bleek al dat de bedrijvigheid in de Nederlandse industrie in januari voor het eerst sinds september is gegroeid.

Volgens Markit bieden de cijfers hoop dat de economie van de eurozone in het eerste kwartaal van dit jaar een ommekeer kan maken en in de loop van dit jaar weer kan gaan groeien, zolang er geen tegenvallers zijn rond de de Europese schuldencrisis.