UTRECHT - Een bedrijf dat audiotour-apps maakt voor de cultuur- en toerismesector is in de prijzen gevallen. De startup iWhisper kreeg donderdag de UtrechtInc Award 2013 van de gelijknamige startupversneller.

iWhisper laat gebruikers via een app audiotours volgen die het juiste geluid automatisch bij een specifieke locatie afspelen, zowel binnen als buiten.

Beginnende bedrijven konden zich zelf aanmelden voor de prijs, waarna UtrechtInc uit 42 inzendingen vijf startups selecteerde.

De finalisten werden beoordeeld op hun bedrijfspitch en idee door een onafhankelijk jury, bestaande uit Mark Voermans van Microsoft, Marijn de Geus van TrainTool, Floris Croon van New Venture en Martijn Blom van De Investeerdersclub.

Volgens de jury had iWhisper de beste pitch. Floris Croon: “Eigenlijk wouden we alle startups afwijzen. De pitches waren verrassend, maar het is duidelijk dat iedereen nog een heel eind te gaan heeft.”

Het bedrijfje wist naast de juryprijs ook de publieksprijs te winnen. Van de Rabobank ontving de startup 2500 euro, met de notie dat oprichtster Mirte Gosker wel snel moest uitbreiden, “want in je eentje red je het niet.”

Naast iWhisper wonnen ook de startups ViriCiti, die elektrische bussen wil realiseren, en Incrowd van internetondernemer Vincent Everts businessmodel-advies van New Venture. Zowel iWhisper als ViriCiti bevinden zich bij UtrechtInc.