AMSTERDAM - Rijke spaarders profiteren van het plan van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) om obligatiehouders te laten meebetalen aan het redden van banken.

Door de plannen wordt ook het spaargeld dat boven de garantie van het depositogarantiestelsel uitkomt, veiliger. Dat meldt Het Financieele Dagblad maandag.

Naar aanleiding van SNS Reaal zei minister Dijsselbloem vorige week dat partijen die obligaties hebben, gedwongen kunnen worden om mee te betalen bij een eventuele redding van een bank.

Tot nu toe zijn obligatiehouders en rekeninghouders nog gelijkwaardig aan elkaar, mocht een bank failliet gaan. Zij zijn, samen met bijvoorbeeld toeleveranciers van een bedrijf 'concurrente schuldeisers'. Door het plan van de minister leveren echter eerst de obligatiehouders in en dan pas degene die spaargeld bij de bank heeft staan, stelt het FD.

Depositogarantiestelsel

Spaargelden tot honderdduizend euro vallen onder het depositogarantiestelsel en worden daardoor gegarandeerd door andere banken. Die banken hoeven volgens het FD door de obligatieplannen van Dijsselbloem minder bang te zijn dat er een beroep op hen wordt gedaan in geval van faillissement van een van hen.

Daar staat voor de banken tegenover dat bankobligaties risicovoller worden. Kredietbeoordelaar Fitch waarschuwde vorige week dan ook dat als obligatiehouders van SNS meebetalen aan een eventuele redding van de bank, andere banken meer rente moeten gaan betalen op hun obligaties.

Zie ook: Gevolgen van problemen bij SNS Reaal voor klanten