Hoogste spaarrente verder omlaag

AMSTERDAM - WestlandUtrecht Bank, de bank die korte tijd de hoogste rente op een vrij opneembare spaarrekening bood, verlaagt donderdag de rente van 2,4 naar 2,25 procent.

MoneYou, dochteronderneming van ABN Amro, verlaagt aanstaande vrijdag de rente van 2,35 naar 2,2 procent. Vanaf maandag gaat ook de rente op de deposito's van zes en twaalf maanden omlaag.

Dat betekent dat vanaf vrijdag 2,3 procent de hoogst haalbare rente op een spaarrekening zonder voorwaarden is.

Er zijn nog enkele aanbieders die 2,3 procent rente geven. Centraal Beheer hoort daar niet meer bij. Ook hier wordt vrijdag de rente op de spaarrekening verlaagd van 2,3 naar 2,2 procent.

2,3 procent

Het Belgische Argenta lijkt vanaf vrijdag weer een van de topaanbieders. De bank verlaagde recent de rente naar 2,3 procent en nam daarmee tijdelijk afscheid van de nummer een-positie. Ook Anadolubank en een speciale spaarrekening van Aegon Bank geven nog 2,3 procent rente.

Nagenoeg alle banken hebben in januari hun rente op spaarrekeningen verder verlaagd, vaak met 0,1 procentpunt. Afgelopen maandag verlaagden SNS Bank en Regio Bank nog de rente op diverse spaarrekeningen.

Onder andere ING, Rabobank, ASN Bank, Anadolubank, Leaseplan Bank, Robeco en Friesland Bank gingen hun nog voor.

Renteverlagingen

De lage Euribor en de voordelige leningen bij de Europese Centrale Bank maken dat banken al geruime tijd hun spaarrentes verlagen. Nu wordt een nieuw dieptepunt bereikt. Het verschil tussen de rente op uw spaarrekening en de inflatie wordt opnieuw groter.

Geen enkele vrij opneembare spaarrekening dekt nog de inflatie. In december kwam de inflatie uit op 2,9 procent. In heel 2012 lag de inflatie gemiddeld op 2,5 procent. Dat betekent dat het geld op gewone spaarrekeningen in feite minder waard wordt.

NUwerk

Tip de redactie