Familiebedrijf open voor bestuurder van buitenaf

AMSTERDAM – Familiebedrijven staan meer open voor bestuurders die niet uit de familie afkomstig zijn. Slechts een op de acht vindt nog dat het bedrijf nu en in de toekomst geleid moet worden door familieleden.

Dat meldt adviesbureau Boer & Croon donderdag op basis van eigen onderzoek. In 2010 was 30 procent nog van mening dat een nieuwe bestuurder afkomstig moest zijn uit de eigen gelederen.

Hoewel de ondernemingen minder waarde hechten aan bestuursopvolging binnen de familie, vindt 58 procent het wel belangrijk dat de familie zeggenschap houdt.

Volgens het adviesbureau zijn familieleden zich er steeds meer van bewust dat het aantrekken van een externe bestuurder noodzakelijk kan zijn voor de continuïteit of om het bedrijf naar de volgende fase te brengen.

Familiewaarden

Bij het aantrekken van een bestuurder van buiten de familie, vrezen bedrijven vooral voor het verlies van familiewaarden, een te grote focus op het directiebelang en het feit dat familie zich minder betrokken voelt bij de zaak.

Ruim 63 procent van de familiebedrijven zou naar de bank stappen wanneer extra financiële middelen nodig zijn. Ruim 15 procent zou naar een particuliere investeerder stappen, terwijl ruim 12 procent bij een ander familiebedrijf aanklopt.

De overgrote meerderheid (94 procent) van de ondervraagden vindt dat familiebedrijven beter bestand zijn tegen de huidige moeilijke economische situatie.

Tweederde denkt dat dit te danken is aan het feit dat familiebedrijven conservatiever zijn gefinancierd. Driekwart vindt bovendien dat familiebedrijven minder gericht zijn op financiële kortetermijnprestaties.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie