Buitenlandse investeringen EU hoger

AMSTERDAM - De investeringen van landen van de Europese Unie buiten de unie zijn tussen 2008 en 2011 met ongeveer vijftig procent gestegen.

In totaal hebben de Europese landen voor bijna vijf biljoen euro aan directe investeringen uitstaan in het buitenland. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat dinsdag.

Het geld dat andere landen in de Europese Unie zelf investeren is ook met ongeveer vijftig procent gestegen tot 3,8 biljoen euro. Het gaat alleen om investeringen in andere bedrijven in het buitenland. Obligaties, spaarrekeningen of handel in aandelen op de beurs worden niet meegerekend.

De meeste Europese investeringen gaan naar de Verenigde Staten, 1,4 biljoen euro. Omgekeerd zijn de VS is ook de grootste investeerders in de EU, met ruim 1,3 biljoen euro. Doordat landen meer investeren in het buitenland, worden zij afhankelijker van elkaar.

Economische groei

Een economische groei of krimp in bijvoorbeeld de VS slaat sneller over naar Europa, wanneer Europese bedrijven veel (dochter)bedrijven in de VS hebben.

Zwitserland is de tweede bestemming van Europees investeringsgeld, met zo'n zeshonderd miljoen euro aan investeringen. Zwitserland investeert op zijn beurt 467 miljoen in de EU.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie