Sneeuw geen invloed op uitgaven

DEN HAAG - Het winterse weer heeft weinig invloed op aankopen. "De consument gaat misschien minder snel naar de kledingwinkel, maar dergelijke aankopen kan hij ook online doen'', zegt econoom Peter Hein van Mulligen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Hij wil er maar mee aangeven dat het lastig is de totale effecten van aanhoudend winterweer, met lage temperaturen en hinderlijke sneeuwval, op de Nederlandse economie te duiden.

Van Mulligen denkt niet dat aanhoudend winters weer een extra, forse tik uitdeelt aan de Nederlandse economie. De gang naar de supermarkt wordt niet gestaakt omdat er nu eenmaal moet worden gegeten en gedronken.

Aanschaf

''En de aanschaf van kostbare goederen hangt weinig van het weer af, maar wordt vooral bepaald door het consumentenvertrouwen en ook door wat mensen te besteden hebben. Wat dat laatste betreft: de inkomens dalen al een tijdje.''

Dat betekent niet dat een strenge winter geheel voorbij gaat aan de economie in Nederland. ''Lage temperaturen hebben veel effect op de consumptie van gas. Die stijgt. Daar staat een forse daling van de bouwproductie tegenover. Maar dat zijn grootheden die elkaar in Nederland doorgaans in evenwicht houden'', aldus de CBS-econoom.

NUwerk

Tip de redactie