Bedrijven Maasvlakte betalen slechtst

Amsterdam – Bedrijven op de Maasvlakte in Rotterdam betalen hun rekeningen het slechtst.

In 2012 duurde het gemiddeld bijna twee maanden voor crediteuren hun geld zagen. Dat blijkt maandag uit onderzoek van Graydon.

De bedrijven rondom Schiphol doen het nauwelijks beter en ook voor bedrijven in de Botlek en Europoort geldt een gemiddelde betalingstermijn van bijna twee maanden.

De bedrijven in de gemeente Noordgouwe (Zeeland) daarentegen betalen hun rekeningen het best - over het algemeen binnen dertig dagen. Ook in de gemeente Lettele (Overijssel) en Spierdijk (Noord-Holland) worden rekeningen relatief snel voldaan. In het algemeen geldt dat bedrijven in kleine gemeenten goed betalen.

Best aardig

De bedrijven in de tien grootste gemeentes van Nederland betalen best aardig, met een gemiddelde betalingstermijn van 45 dagen, zo’n anderhalve maand. Hierbij zijn bedrijven in de gemeente Rotterdam de slechtste betalers, en betalen de Nijmegenaren het best. Het verschil tussen beide steden bedraagt 3 dagen.

Desondanks geldt dat de rekeningen in 2012 in heel Nederland gemiddeld net iets sneller werden betaald dan in 2011.

Aangetast

Bij veel bedrijven is het niet nakomen van betaalverplichtingen structureel van aard. Graydon wijst op het belang van goede verhoudingen tussen bedrijven en het aandeel van duidelijke financiële afspraken daarin. Bij langdurige nonchalance of nalatigheid worden relaties tussen bedrijven aangetast en ontstaat een sfeer waarin het steeds moeilijker zaken doen is.

Graydon woordvoerder Susanne Klawer zegt: “Juist voor het vertrouwen tussen bedrijven onderling is het betaalgedrag tussen bedrijven in deze tijden essentieel. Zorg ervoor dat de rekeningen aan zakenrelaties op tijd worden voldaan en verkort de betalingstermijnen voor debiteuren.”

Cashflow

Het verkorten van de betalingstermijn levert volgens Klawer een verbetering van de cashflow op, wat ervoor zorgt dat er een constantere en frequentere stroom aan inkomende financiën ontstaat.

Ze vervolgt: “Deze geldstroom leidt ertoe dat het bedrijf gemakkelijker de eigen rekeningen kan betalen en hierdoor minder snel in de problemen komt. Wij adviseren bedrijven ook om vooraf informatie over het betaalgedrag en financiële gezondheid van de zakenrelatie op te vragen. Hiermee zien bedrijven of het aangaan van een kredietrelatie wel verantwoord is.”

NUwerk

Tip de redactie