AMSTERDAM – Het aantal banken in Europa is in 2012 weer verder gedaald. Vorig jaar nam het aantal zogenoemde monetaire financiële instellingen (MFI's) in de eurozone af met zes procent.

Er waren vorig jaar in totaal 474 banken minder dan in 2011, zo blijkt maandag uit cijfers van de Europese Centrale Bank (ECB). Vooral in Slowakije, Luxemburg, Frankrijk, Spanje en Finland was de daling relatief gezien groot.

In de Europese Unie als geheel zijn vorig jaar 511 MFI’s verdwenen, waarmee er nu nog 9.076 te vinden zijn. Onder MFI’s vallen naast onder meer commerciële banken en spaarbanken ook de centrale banken en geldmarktfondsen.

Commerciële banken

Het grootste deel van de MFI’s bestaat uit kredietinstellingen, zoals commerciële banken en spaarbanken. Deze hebben samen een aandeel van 85,5 procent. Geldmarktfondsen maken 14 procent van het geheel uit en centrale banken 0,2 procent.

De ECB geeft geen reden voor de afname. Al vanaf begin 1999, toen de ECB begon met het boekstaven van de aantallen, is er een daling zichtbaar.

Vergeleken met de situatie op 1 januari 1999, zijn er nu 17 procent minder banken in de EU, ondanks de toevoeging van meerdere lidstaten gedurende die jaren.

Nederland

In Nederland zijn de afgelopen 14 jaar de meeste banken verdwenen, hier daalde het aantal MFI’s met 59 procent. Ook in Frankrijk en Duitsland waren sterke afnames te zien, terwijl in Ierland juist een flinke stijging plaatsvond.

Momenteel zijn er in Nederland nog 276 MFI’s te vinden, tegenover 297 een jaar geleden. Dat is een daling van 7,1 procent.

In de eurozone zijn Duitsland en Frankrijk samen goed voor 41,9 procent van alle banken. Italië, Oostenrijk, Ierland en Luxemburg nemen nog eens 35,3 procent voor hun rekening.