FRAMINGHAM - Voor het eerst in 5 jaar tijd is de pc-markt op jaarbasis gekrompen in het cruciale vierde kwartaal. 

 Dat bleek vrijdag uit cijfers van marktonderzoeker IDC. De concurrentie van tabletcomputers en smartphones blijft de vraag naar notebook- en desktopcomputers ondermijnen.

De krimp bedroeg 6,4 procent tot een totaal van 89,8 miljoen stuks. Daarmee is de afname groter dan IDC had verwacht. De hoop was dat de lancering van Windows 8 in oktober een grotere positieve impuls zou geven.

Onduidelijkheid bij consumenten over het gebruik van aanraaktechnologie op Windows-pc's dempte volgens de marktonderzoeker de verkopen. Het vierde kwartaal is vanwege de feestdagen altijd een belangrijke periode voor computerfabrikanten.

''Computerverkopers hebben door alle aandacht voor touch niet genoeg nadruk gelegd op een veilige, betrouwbare en efficiënte gebruikerservaring'', zegt analist Jay Chou van IDC. ''Hopelijk ziet de pc-markt in 2013 een verbetering in de vraag door het volwassen worden van Windows 8 en lagere prijzen voor ultrabooks.''

HP

HP behield met een geschat marktaandeel van 16,7 procent de koppositie op de pc-markt, ondanks een krimp van 0,6 procent op jaarbasis in de verkopen. Het Chinese Lenovo, de nummer 2, wist zijn verkopen met 8 procent te laten groeien en kwam daarmee op een marktaandeel van 15,7 procent. Dell en Acer waren de grootste verliezers met een krimp van ruim 20 procent in hun verkopen.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien . De gegevens zijn afkomstig van IDC. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

De Amerikaanse pc-markt kromp in het vierde kwartaal met 4,5 procent, ten opzichte van een krimp van 7 procent over heel 2012. Precieze cijfers over Europa maakte IDC niet bekend.