AMSTERDAM - Het belastingvoordeel voor de glastuinbouw blijft dit jaar en volgend jaar in stand. De verlenging kost de staat 184 miljoen euro.

Dat maakte het ministerie van Economische Zaken woensdag bekend. In ruil voor de steun moet de sector zich houden aan afspraken over de uitstoot van CO2.

De glastuinbouw gebruikt veel energie en betaalt daar een speciaal laag belastingtarief over. Om dit tarief in stand te houden, was toestemming van de Europese Commissie nodig. Brussel stemde toe, op voorwaarde dat een maximum wordt gesteld aan de CO2-uitstoot in de sector. Over de precieze CO2-doelstelling moet nog worden overlegd.

Staatssecretaris van Landbouw Sharon Dijksma (PvdA) is blij met de Europese toestemming. "De glastuinbouwsector zit al een paar jaar in zwaar weer.

EHEC-crisis

De financieel-economische crisis en de EHEC-crisis hebben erin gehakt. De verlenging van de verlaagde gasprijs is voor tuinders een belangrijke steun in de rug", stelt zij in een verklaring.

Eerder woensdag werd bekend dat de gehele Nederlandse tuinbouwsector vorig jaar met vier procent groeide tot 7,9 miljard euro.