BERLIJN - De productie van de Duitse industrie is in november met 0,2 procent gestegen ten opzichte van de voorgaande maand. Dat meldde het Duitse ministerie van Economische Zaken woensdag.

De groei viel daarmee aanzienlijk lager uit dan verwacht. Economen voorspelden gemiddeld een toename met 1 procent. In oktober zakte de productie volgens een nieuwe schatting met 2 procent. Eerder werd voor die maand een afname met 2,6 procent gemeld.

De tegenvallende groei was een nieuw teken dat november een moeilijke maand was voor de Duitse economie. Dinsdag bleek al dat de internationale handel van Europa's grootste economie en de orders voor Duitse fabrieken in die maand stevig daalden.

Onrealistisch

Volgens ING-econoom Carsten Brzeski geven de cijfers over oktober en november aan dat de Duitse economie in het laatste kwartaal van 2012 is gekrompen. "Er is een onrealistisch economisch wonder in december nodig om krimp alsnog te voorkomen'', stelde hij.

Erg lang zal de terugval van de Duitse economie waarschijnlijk echter niet duren. Brzeski voorziet een herstel in de eerste helft van dit jaar. Ook het ministerie van Economische Zaken gaf woensdag aan dat de orders en de verbetering van het algehele economische sentiment wijzen op een opleving van de groei in de komende maanden.