AMSTERDAM - Brandstof wordt steeds minder de grootste bron van inkomen voor pomphouders. Tankstationhouders zouden meer moeten gaan ondernemen en zich moeten richten op de winkel.

Dat stelt Erik de Vries, voorzitter van de Vereniging van Witte Pomphouders dinsdag in het Algemeen Dagblad.

Hij verwacht dat het aantal tankstations in Nederland dit jaar afneemt van 4200 naar 3000. Pomphouders hebben veel last van onderlinge concurrentie, goedkopere onbemande tankstations en een prijsbewuste consument.

"Tien jaar geleden ging het er om dat je je interne processen orde had. Nu wordt echt ondernemerschap gevraagd. Je moet de klanten actief opzoeken", aldus de Vries.

Ander businessmodel

Petra van Stijn, voorzitter van branchevereniging van zelfstandige tankstations Beta, beaamt dit in de krant. Veel pomphouders zouden volgens haar een ander businessmodel moeten kiezen. Als voorbeeld noemt Van Stijn het uitbesteden van het tankgedeelte aan een andere partij en zich volledig richten op de winkel.

De zelfstandige ondernemers zouden wel wat moeten veranderen in de winkels. "Met goede broodjes en lekkere koffie kan de pompstationhouder zich concentreren op niet-automobilisten." Locatie is wel van belang. Volgens de voorzitter zullen vooral tankstations bij scholen of bedrijventerreinen nieuwe klanten kunnen trekken.