LUXEMBURG - De detailhandelsverkopen in de eurozone zijn in november op maandbasis met 0,1 procent toegenomen. Dat maakte het Europese statistiekbureau Eurostat dinsdag bekend.

Economen rekenden in doorsnee op een plus van 0,3 procent. In vergelijking met een jaar eerder daalden de detailhandelsverkopen met 2,6 procent. Hier werd gemiddeld gerekend op een krimp van 2,1 procent.

In de gehele Europese Unie van 27 landen stegen de winkelverkopen in november op maandbasis met 0,2 procent. Op jaarbasis was sprake van een daling met 1,3 procent.

In de EU waren de grootste afnames op jaarbasis te zien in Spanje (min 9,6 procent) en Slovenië (min 6,1 procent). De sterkste stijgingen van de winkelverkopen werden opgetekend in Letland (plus 8,7 procent) en België (plus 4,5 procent).

Economisch vertrouwen

Het vertrouwen van consumenten en producenten in de eurozone steeg wel licht.

De index waarmee de commissie het vertrouwen meet, steeg in december van 85,7 tot 87. Een stand van 100 komt overeen met het gemiddelde over de periode van 1990 tot en met 2011.

Het vertrouwen steeg het sterkst in Italië, Duitsland en Frankrijk. In Spanje en Nederland bleef het oordeel over de economie min of meer stabiel.

De graadmeter voor het ondernemingsklimaat klom voorzichtig van min 1,17 naar min 1,12. Ondernemers zagen de toekomst wat zonniger in dan in november en waren iets positiever over hun orderboek.