AMSTERDAM - Nederlanders gaan dit jaar minder vaak op vakantie naar het buitenland. Het aantal buitenlandse vakanties neemt volgens NBTC-NIPO Research met 1 tot 3 procent af.

Vorig jaar gingen Nederlanders nog 18,6 miljoen keer op vakantie naar het buitenland.

Volgens de onderzoekers is 73 procent van de Nederlanders van plan om dit jaar op vakantie te gaan, een daling van vijf procent ten opzichte van vorig jaar.

Voor de mensen die zeggen wel op vakantie te gaan, wordt de prijs steeds belangrijker. De uitgaven per vakantie liggen volgens de onderzoekers 'behoorlijk lager'.

Korting

NBTC-NIPO Research verwacht dat aanbieders van vakanties met veel prijsacties en vroegboekkortingen gaan komen, om de consument toch over te halen om op vakantie te gaan.

Ook laten Nederlanders de verre vakanties links liggen en kiezen zij voor een bestemming dichter bij huis. Daardoor daalt het aantal vakanties niet heel sterk, maar dalen wel de uitgaven per vakantie stevig.

NBTC-NIPO Research ondervroeg voor het onderzoek een representatieve groep van twintigduizend Nederlanders. Het totale aantal buitenlandse vakanties komt volgens de onderzoekers tussen de 18 en de 18,4 miljoen uit. Het aantal binnenlandse vakanties blijft met 18,1 miljoen juist stabiel.