AMSTERDAM - De overgrote meerderheid van de Nederlandse consumenten vindt de snelheid van de bediening het allerbelangrijkst in horecagelegenheden. Ook de prijs eindigt hoog.

Dat blijkt uit het Horecava-onderzoek, recent uitgevoerd onder ongeveer 7300 horecaondernemers en 1000 consumenten.

Consumenten vinden 18,72 euro een ‘redelijke prijs’ voor een hoofdgerecht plus een drankje. Verder geeft driekwart van de horecabezoekers aan graag een gratis glas kraanwater te willen bestellen.

Online kortingacties om goedkoper uit eten te gaan vindt meer dan de helft van de consumenten aantrekkelijk.

Verschillen

Uit het onderzoek komen enkele verschillen in inzicht naar voren tussen consumenten en horecaondernemers.

Zo vindt 95 procent van de consumenten snelheid van de bediening belangrijk terwijl driekwart van de ondernemers denkt dat gasten dit hoog op hun wensenlijstje hebben staan.

Een bijna even groot percentage (94 procent) van de consumenten vindt prijs belangrijk, terwijl 70 procent van de ondernemers denkt dat dit zo is.

Ook blijken ondernemers het belang van gezond en diervriendelijk eten te onderschatten.