AMSTERDAM - Steve Jobs, de in 2011 overleden ex-ceo van Apple, voert opnieuw de lijst van meest succesvolle ceo’s aan.

Jeffrey P. Bezos, topman van Amazon.com, en Yun Jong-Yong, ex-ceo van Samsung, volgen op plek twee en drie, aldus de ranglijst in de eerste Harvard Business Review van dit jaar.

In de vorige lijst die het magazine publiceerde, in 2010, eindigde Jobs ook al bovenaan. Vergeleken met 2010 is bijna de helft van de ceo’s nieuw in de top 100.

Het tijdschrift heeft de prestaties van topmannen en –vrouwen van over de hele wereld op de langere termijn vergeleken. Het gaat niet om bekendheid van de directeuren, maar om criteria als aandeelhouderswaarde op de lange termijn, toename van marktkapitalisatie en sociaal beleid van de onderneming.

Nederlanders

De hoogste Nederlander in de lijst is Bart Becht, op plaats 46. Hij is ex-topman van Reckitt-Benckiser. Voormalig KPN-topman Ad Scheepbouwer is de tweede Nederlander in de lijst, op positie 59.

Veel vrouwen zijn er niet in de top 100 te vinden. Meg Whitman, ex-ceo van eBay en momenteel topvrouw van HP, staat op plek 9. Dong Mingzhu van het Chinese bedrijf Gree Electric Appliences, volgt een heel eind verderop, op plaats 98.

Bekijk de hele lijst hier.