AMSTERDAM - De Jumbo supermarkten hebben vorig jaar ruim dertig procent meer omgezet. De stijging komt onder meer door het ombouwen van C1000- supermarkten naar Jumbo.

Dat meldt het concern woensdag. De supermarkten zetten in totaal 3,2 miljard euro om.

De al bestaande winkels van Jumbo zagen hun omzet stijgen met 2,7 procent, tegenover een gemiddelde voor de branche van 1,2 procent.

Eigen formule

Jumbo nam eerder C1000 over en bouwt een deel van de winkels om naar zijn eigen formule. De omgebouwde winkels zetten vijftien procent meer om, terwijl Jumbo ervan uitging dat de omzet gelijk zou blijven.

Het aantal supermarkten onder de Jumbo-formule steeg vorig jaar van 263 naar 309. De supermarkten van Jumbo hebben een marktaandeel van 10,6 procent.

De aangekochte C1000-winkels 11,1 procent, waardoor het totale marktaandeel uitkomt op 21,7 procent. Gezamenlijk hebben deze winkels bijna zeven miljard euro omzet gedraaid.

Ombouwen

Jumbo Groep gaat dit jaar meer dan 100 C1000 winkels ombouwen tot Jumbo-supermarkten, naar eigen zeggen de grootste ombouwoperatie in de Nederlandse supermarktwereld ooit.

In Breda opent het concern voor de zomer de deuren van een supermarktkolos met een vloeroppervlak van liefst 6000 vierkante meter. Dat moet de grootste supermarkt van Nederland worden. Met de winkel, die zijn ''weerga niet kent in Nederland'', wordt volgens Jumbo een nieuwe dimensie gegeven aan de term supermarkt.

Frits van Eerd

Volgens Frits van Eerd, directeur van Jumbo, wordt 2013 een ''uitdagend'' jaar en zullen de kosten scherp in de gaten worden gehouden. ''Onze resultaten zijn goed, maar gezien het dalende consumentenvertrouwen en de teruglopende koopkracht in Nederland is een beheersbare kostenstructuur essentieel'', aldus de directeur.

Het concern maakte eerder al bekend dat er de komende jaren honderden banen verdwijnen op de hoofdkantoren. De supermarktketen heeft in totaal ongeveer 60.000 mensen in dienst.