AMSTERDAM – Meer Nederlanders stappen dit jaar via een vergelijkingssite over naar een andere zorgverzekering en kiezen daarbij vaker voor een lagere dekking.

Dat melden vergelijkingssites Independer.nl en Verzekeringssite.nl vrijdag in afzonderlijke persberichten. De sites verwachten allebei nog veel overstappers in de laatste dagen van het jaar. Wel merkt Independer op dat consumenten dit jaar eerder de overstap hebben gewaagd dan voorgaande jaren.

Volgens de vergelijkingssites zijn Nederlandse consumenten massaal op zoek naar bezuinigingen op hun zorgkosten. Er worden dit jaar minder aanvullende verzekeringen afgesloten en bestaande pakketten worden eruit gegooid.

Tandartsverzekering

Bij Independer is fysiotherapie minder populair: van 66 procent in 2011 naar iets minder dan 50 procent dit jaar. Ook tandartsverzekeringen zijn minder in trek: vorig jaar koos bijna driekwart van de consumenten voor deze vergoedingen, nu is dat iets meer dan een derde.

Bij Verzekeringssite zegt 15 procent van de consumenten geen of een lagere tanddekking te kiezen. Verder neemt bijna 17 procent een lagere of geen aanvullende polis.

Eigen risico

Daarnaast is de belangstelling voor het vrijwillige eigen risico van 500 euro volgens beide vergelijkingssites gestegen. Dat kan een premiekorting tot ruim 300 euro opleveren.

In 2011 koos bij beide sites ongeveer 6 procent van de bezoekers voor die verhoging. Dit jaar is dat gestegen naar zo’n 20 procent.

Consumenten hebben nog drie dagen om hun huidige zorgverzekering op te zeggen en over te stappen naar een andere verzekeraar. Aanmelden bij een andere zorgverzekering kan nog tot 1 februari volgend jaar.