AMSTERDAM – Opnieuw een economisch crisisjaar heeft ook weer een aanvulling voor het financieel vocabulaire opgeleverd . Onder andere transactietrein, Marx Rutte en het Roemer-effect waren opvallende nieuwe woorden van 2012

In totaal werden er 90 nieuwe begrippen bijgevoegd in de Financiële begrippenlijst van Eric Schreurs en Herman Harbrink Numan. De gehele lijst heeft nu bijna 12.000 begrippen. Een korte greep uit de lijst:

Spaarvarkentaks: Een belasting voor mensen met een hoger inkomen dan een bepaalde grens.

Transactietrein: Het opvoeren van het handelsvolume van een aandeel door handelaren om hiermee onwetende beleggers te laten instappen. Als het aandeel genoeg is gestegen worden de aandelen verkocht met winst en lijden de laatste beleggers een fors verlies.

Dikke Bertha: Afkomstig van het Duitse Dicke Bertha. Andere benaming voor de ‘big bazooka’, de grote ingreep die de Europese Centrale Bank deed in de financiële markten.

Liefkenshoekmeter: De methode van de Belgische investeringsmaatschappij Gimv om de conjunctuur te meten aan de hand van het aantal vrachtwagens dat gebruik maakt van de toltunnel Liefkenshoektunnel naar de Antwerpse haven.

Rentesocialisme: Andere benaming voor de uitgifte van euro-obligaties. Indirect zouden deze obligaties ervoor zorgen dat landen zoals Spanje en Italië een lagere rente hoeven te betalen.

Roemer-effect: De vermeende stijging van de Nederlandse rente op staatsobligaties na de uitspraak van SP-lijsttrekker Emile Roemer dat hij niet van plan was een EU-boete te betalen voor een te hoog begrotingstekort.

Too big to jail: Verwijst naar de grote rente-schandalen bij onder andere UBS en HSBC. De Amerikaanse assistent-aanklager Lanny Breuer verklaarde dat banken een veel hogere boete zouden moeten betalen voor hun betrokkenheid. Toch was dit niet mogelijk omdat de stabiliteit van de instellingen dan in gevaar zou komen

Marx Rutte: Een idee van Raymond Knops (CDA). De naam werd vooral overgenomen door De Telegraaf als protest tegen de inkomensafhankelijke zorgpremie.