AMSTERDAM – Producenten van voedingsmiddelen gaan in 2013 iets meer produceren. Hoewel de binnenlandse afzet onder druk staat kunnen Nederlandse bedrijven door export de productie aanjagen.

Dit schrijven analisten van het ING Economisch Bureau in een sectorrapport vrijdag.

De economen denken dat de productie van voedingsmiddelen gaat groeien met 0,5 procent in 2013. Dit jaar krimpt de productie nog met 2 procent.

Belangrijkste aanjager van de groei is de wereldeconomie en een verwachte consumptiestijging in Duitsland. Meer dan de helft van de Nederlandse productie is bestemd voor het buitenland.

De ING-analisten merken verder op dat er bij afnemers behoefte is om de voorraden van de eindproducten aan te vullen en dat er een relatief positieve stemming heerst onder voedingsmiddelenproducenten.

“Nederlandse voedingsproducenten beschikken over goede contacten en kennis van de manier van zaken doen in Duitsland, zeker in de aangrenzende deelstaten”, stelt Bert Woltheus, sectormanager Industrie. “Door de blik te verruimen naar de andere deelstaten lijkt er nog veel winst te behalen.”