AMSTERDAM – Oud en nieuw betekent een verhoogde kans op vuurwerkschade aan uw huis of auto. Bij welke verzekering kunt u uw schade claimen?

Vuurwerk veroorzaakt in Nederland elk jaar vele miljoenen euro’s schade. In de volgende gevallen dekt de verzekeraar de schade.

Woonverzekering

De opstalverzekering of woonverzekering dekt de schade als gevolg van brand aan de buitenkant van uw huis. Vuurwerk kan echter ook zorgen voor schades die lijken op brandschade, maar die het volgens de kleine lettertjes van de verzekeraar niet zijn en dus ook niet vergoed worden. Denk aan smelten, schroeien en ontploffen.

Schade aan ruiten en ander glas valt niet onder de standaard opstalverzekering. U kunt zich daar apart voor verzekeren bovenop uw standaard polis.

Inboedelverzekering

De inboedelverzekering vergoedt brandschade in uw huis. Vaak wordt ook beschadiging aan uw kleding gedekt. Ook inboedelverzekeringen verschillen van elkaar qua dekking. Schade die wordt veroorzaakt door trillingen of door eigen schuld, wordt vaak niet gedekt. Kijk dus de polisvoorwaarden erop na als uw inboedel tijdens de jaarwisseling beschadigd is geraakt.

Extra tip: om te voorkomen dat u van het kastje naar de muur wordt gestuurd, is het handig om uw opstal- en inboedelverzekering bij dezelfde maatschappij af te sluiten.

Autoverzekering

Raakt uw auto beschadigd door vuurwerk en heeft u alleen een wa-verzekering? Dan krijgt u niets vergoed. Autobezitters met een beperkt casco verzekering krijgen de schade als gevolg van brand wel vergoed.

Loopt uw auto andere schade op tijdens de jaarwisseling? Dan bent u alleen verzekerd als u een all risk polis heeft afgesloten. Brandschade heeft meestal geen invloed op uw no-claimkorting.